Bitwig Thread

Ik ben een jaar of 3 geleden overgestapt, maar na een half jaartje Bitwig weer teruggegaan naar Ableton. Er ontbraken mij teveel essentiele/handige functies uit Live, het hele Warp gebeuren was een lachertje en MIDI implementatie met externe hardware en controllers vrij ruk. En de Push wordt wel gesupport, maar ziet er meer uit als een Linux fan project dan een volwassen UI. Er zaten wel wat toffe dingen in (met name de combinatie van arrangement en clip view en natuurlijk die modulatieopties), maar uiteindelijk vind ik Live toch completer en lekkerder werken. Bij deze aanbieding was ik heeeel even in de verleiding het weer eens te proberen en bedacht toen dat ik niet voor niets mijn vorige licentie weer heb verkocht.
Heel herkenbaar, had ik ook. Het is echter inmiddels vele malen beter geworden, tot het punt dat ik het heel okay vind.
Ik heb nu beide, maar neig wel meer naar Bitwig momenteel. Navigatie gaat wat soepeler en je hoeft niet te kloten met meerdere tracks en routings als je zoiets als scaler wilt gebruiken.
Ik vind het ook fijn werken dat je een VST track kan bouncen in place. Zogenaamd hybrid track.
 
Zit dat inmiddels ook niet in Live 12? (Freeze and flatten en scale awareness)

 
Laatst gewijzigd:
wij werken vooral alleen in het begin van projecten in bitwig; start snel op werkt on-ge-lo-ve-lijk goed, stabiel, makkelijk en snel met 3rd party plugins(vind de native namelijk behoorlijk mwuah, ook de +jes niet zo en the grid ook niet), ook qua plugin beheer zoals updaten en uittesten is bitwig verreweg de beste.
De modulatie mogelijkheden zijn prachtig maar als je het mij vraagt gelijkertijd ook een beetje overrated, hoeveel modulatie dingetjes heb je nodig?
Ik (IK dus he?) vind het snel te vermoeiend worden, voor de luisteraar en de maker.
Ik blijf veel doen met automation; veel meer controle.
De clip launcher <> arranger samenwerking is creatief, snel en goed over nagedacht op wat clumsy dingen na, maar ja dat is Bitwig wel... clumsy en handig tegelijk.
Na de begin fase beginnen we echt de compose tools te missen.
Een ander nadeel vind ik dat ze A-b-s-o-l-u-u-t niet naar hun gebruikers luisteren, of pas als de hele wereld op z'n kop staat.
En de updates zijn de laatste paar keer zeer wisselend matig tot net aan redelijk, vooral qua steeds opnieuw het wiel uitvinden.

kortom ik denk niet dat we zonder kunnen willen :D
 
Zit dat inmiddels ook niet in Live 12? (Freeze and flatten en scale awareness)
Het lijkt erop maar is net even anders denk ik. Ik denk dat in Live 12 je nog steeds alleen maar de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen midi en audio op 1 track. In bitwig veranderd het in een hybrid track, daarin kan midi en audio tegelijk. dus als je van bijvoorbeeld een klein stukje midi van een track bounce in place doet, blijft de rest van de midi van dezelfde track intact, maar je kan dat stukje audio dan bewerken, bijvoorbeeld reversen of iets dergelijks, en in dezelfde track blijven gebruiken.
Ik vind het vooral mooi dat in Bitwig door deze routing midi triggers voor bepaalde plugins (bijv. shaperbox), in dezelfde track kan. In Ableton is het altijd een gedoe met routing vind ik.
 
  • Duimpje
Duimpjes: Nap
Ik heb in het verre verleden vooral Cubase gebruikt maar Bitwig Studio (versie 4.3) is toch wel mijn ding gebleken. Ableton viel af omdat die niet goed in mijn muziekstijl pastte, vaker crashte en omdat ik het ook visueel niet aantrekkelijk vond. Huidige Cubase is voor mij te opgeblazen. Ik doe nog veel met hardware en dat gaat er bij Bitwig als boter in. Als hij erg vol begint te raken (werk met veel aparte sporen) heb ik wel eens een crash. Dan weigert de audio-engine en speelt hij niet meer af of alleen van die pieptonen. Kan overigens ook aan mijn computer liggen want dat is een oud dingetje. Gelukkig is dat niet een echt probleem want Bitwig maakt automatisch backups. Heb eigenlijk nooit iets verloren. Geweldig vind ik met name de Grid functionaliteit. Heerlijk om modulair te werken en het eindresultaat als weer op allerlei manieren te verwerken in tracks. Erg doordachte DAW die ik zeker nog heel lang ga gebruiken.

Meeste muziek maak ik echter met mijn MPC Key 61 en MPC-One maar ook dat komt uiteindelijk terecht in Bitwig Studio.
 
Denk dat de youtubers zelf allemaal full version Bitwig hebben en Bitwig zelf liever niet de goedkope versies als selling point willen neerzetten? Maar je hebt wel gelijk dat de Youtubers aan het begin van een filmpje over bijvoorbeeld een update of een nieuwe device best erbij mogen zeggen wat alleen in de full version zit en niet, eigenlijk nooit gezien in een filmpje, ook niet bij ableton denk ik?
Valt mee, in ieder geval kan je een idee krijgen als je zoekt op youtube Live Lite zodat je een beetje een indruk hebt en ik zie helemaal niets van de goedkopere versies van Bitwig, vreemd eigenlijk want het zou het overzichtelijk maken als ze in een clip vertellen wat je met Essentials kan, dan aansluiten met Producer wat je extra krijgt en kan en dan afronden met de volledige versie.
Ik heb de lijst met verschillende versies bekeken en idd qua devices scheelt het best wel als je de full version koopt of de middelste uitvoering, het lastige is dan dat je allerlei namen ziet zoals Shape 4, the Grid enz en dan heb je geen idee wat je wel of niet krijgt en dan moet je die devices weer bekijken op youtube of die belangrijk zijn of dat je die in eerste instantie niet echt nodig hebt.
Wat dat betreft zou een uitgebreide overzichtsclip het wel wat makkelijker maken.

Maar als je hem echt eens wilt proberen kan je beginnen met een basic tutorial van bijv. Polarity, volgens mij heeft hij een beginners playlist. En dan de feature lijst er toch eens bij houden. Persoonlijk ben ik nooit van de uitgeklede versies, ik krijg wel eens "Lite" plugins bij bijv. Pluginboutique maar het is dan altijd veel te basic en het interessante zit dan achter de full version.
Ik ben indertijd met Ableton Standard begonnen nadat ik een Lite versie kreeg bij een bepaald instrument (midi keyboard dacht ik) en even probeerde en 2 jaar mee gedraaid want de Suite is nog wel kostbaar als je net gaat beginnen, in de Suite gebruik ik ook niet alles, sommige dingen gebruik ik nooit en andere weer regelmatig.
Wat ik even snel zag is dat je in Bitwig midi en audio op dezelfde track kan zetten en bewerken, dat lijkt me handig en dat je een mooie soort modular achtige omgeving hebt (Grid) maar ik moet zeggen dat je met M4L ook wel veel kan en van alles kan mappen voor modulatie en bijv in Pigments kan je ook al van alles in de plugin zelf mappen dus in hoeverre heb je dat nog nodig?
Op zich ben ik wel happy met Ableton en ben hobbyist, geen pro of zo dus ik twijfel of het voor mij interessant genoeg is om de overstap te maken.
 
Een ander nadeel vind ik dat ze A-b-s-o-l-u-u-t niet naar hun gebruikers luisteren, of pas als de hele wereld op z'n kop staat.
Ik heb een aantal van de door mij voorgestelde verbeterpunten(heb een redelijk kort lijntje naar Bitwig) al in een direct daarop volgende revisie toegepast zien worden en op andere dingen weer jaren moeten wachten.

Soms kan iets makkelijk worden gedaan en soms moet er een omweg worden bedacht omdat je ook niet zomaar alles van de concurrentie klakkeloos kan kopiëren.

Dat hele gedoe met upgrade plan wat op de schop ging was ik ook niet over te spreken en gelukkig zijn ze daar goed van geschrokken en is dat teruggedraaid.
Hier kan je nu nog nog steeds een punt van maken of je bekijkt het van de andere kant, ze hebben dit toch teruggedraaid na de vele protesten, wie doet dat nog ?

Verder ben ik het meeste wel met je eens, de +jes gebruik ik eigenlijk niet.

Alles kunnen moduleren vind ik geweldig maar ik ga niet alles moduleren.

The Grid heb ik zelf wat Tools in gemaakt specifiek voor mijn setup die verre van standaard is.
Fantastisch voor mij en zal daarom al niet snel over kunnen stappen naar een ander DAW maar de doorsnee gebruiker zal er niet gauw wat mee doen i.v.m een te hoog NERD level. De meeste mensen willen gewoon lekker muziek maken.

De grootste ergernis die ik toch wel heb/had is de nieuwe Browser.
Leuk voor de nieuwe instappers maar na jaren gebruik van de oude Browser zo'n grote wijziging doorvoeren zonder keuze mogelijkheid om op de oude te blijven werken, heeft me veel ergernis en ook tijd gekost en nog irriteer ik me er zo nu en dan aan.

Ik zie helaas ook steeds meer van die kleine teringtyfusklote knopjes, icoontjes etc. a la Ableton verschijnen en als deze trend zich zo doorzet dan komt er een tijd dat ik afhaak. (Ik heb echt een grondige hekel aan de Ableton U.I. met al dat gepriegel)

Het kan dus zijn dat ik toch een keer besluit om maar niet meer te investeren in een Bitwig Upgrade Plan maar wel met de "oude versie"blijf werken.
 
Ik vind dit zo apart.. Daw keuze is enorm persoonlijk blijkt dus wel. Zou echt graag met bitwig willen werken maar misschien moet ik de kleur anders instellen of andere dingen aanpassen gen idee ik kom er niet in ondanks die update deze week...
 
Ik vind dit zo apart.. Daw keuze is enorm persoonlijk blijkt dus wel. Zou echt graag met bitwig willen werken maar misschien moet ik de kleur anders instellen of andere dingen aanpassen gen idee ik kom er niet in ondanks die update deze week...
Hoe bedoel je met kom er niet in, draait Bitwig niet of werkt het voor jou gewoon niet ?
 
De verschillen tussen de versies staan in dit overzicht
Ja had ik al gezien maar ik legde al uit als je dan leest dat in de ene versie wel bijv shape 4 zit en de andere niet dan weet je nog niets en dan moet je dus bij al die devices op youtube gaan zoeken wat die doen om te weten of die belangrijk zijn of niet, dan zou een soort overzicht op youtube wat je kan met de basic versie en wat je extra kan met de duurdere versies het makkelijker maken.
Dan kijk je naar een clip van bijv een half uurtje en je kan dan vrij goed inschatten welke versie voor jou genoeg is of wat je echt te belangrijk vindt om te missen.
 
Nee werkt voor mij niet omdat ik zo lang al in Ableton zit.. maar ik ga gewoon als ik achter de computer zit 5 min rommelen en dan kijken over een paar weken of ik er mee kan werken.
Wil er geen moetje van maken.
 
dan zou een soort overzicht op youtube wat je kan met de basic versie en wat je extra kan met de duurdere versies het makkelijker maken.
Het zijn meer dan 100 devices, ik denk dat je er meer aan hebt als je je op de trial stort en dan wat je echt aanspreekt opzoekt in de feature list of het in een uitgeklede versie zit.

Een ander nadeel vind ik dat ze A-b-s-o-l-u-u-t niet naar hun gebruikers luisteren, of pas als de hele wereld op z'n kop staat.
Ik ben het hier aan de ene kant mee eens maar aan de andere kant heb ik ook wel respect voor hun eigenwijze houding. De meeste requests zijn toch vaak features uit andere DAW's, en dan komt Bitwig weer met iets wat nog nooit eerder gedaan is, zoals de global modulators. En ik merk ook dat als ze wel gehoor geven aan de verzoeken ze dit toch weer op hun eigen manier doen, vaak zelfs beter, zoals de MSEG features. Ik hoop dat ze op de achtergrond toch nog bezig zijn met nieuwe midi features en het groots aanpakken.

Verder ben ik het meeste wel met je eens, de +jes gebruik ik eigenlijk niet.
Ik gebruik alleen de Delay+ wel regelmatig. De Compressor+ nu geprobeerd maar die vind ik toch wel erg goed en misschien ga ik die vaker gebruiken. Ik denk verder dat het niet aan de kwaliteit ligt van deze devices maar ik grijp toch altijd liever naar 3rd party plugins zoals Fabfilter.
 
Het zijn meer dan 100 devices, ik denk dat je er meer aan hebt als je je op de trial stort en dan wat je echt aanspreekt opzoekt in de feature list of het in een uitgeklede versie zit.
Maar het gaat er toch niet om hoeveel verschillende delays er in zitten of dat er wel of niet een flanger in zit, het gaat er om of je belangrijke audio- en midibewerkingen kan doen en dan is bijv zo'n Grid of dat er een sampler in zit wel belangrijk, dat zijn dingen die een verschil maken en bijv zo'n shape 4 is minder belangrijk want ik heb al genoeg plugins/softsynths, hoe is bijv het timestretchen op de goedkopere versies en ik las al dat er geen warping alternatief is.
Vroeg me trouwens af of er een Simpler alternatief is in Bitwig want een sampler gebruik ik (bijna) nooit maar Simpler met al z'n mogelijkheden die vind ik wel belangrijk bijv.
Het gaat me om de belangrijke extra's die mogelijk zijn maar misschien ga ik die producer versie wel proberen als trial.
 
Zo denk ik er ook over, niks mis met de +jes, ik gebruik gewoon dat wat ik altijd al gebruik aan 3rd party plugins en externe hardware.
das is precies het punt, kun je je voorstellen wat een team als de Bitwig Devs kan maken als ze niet hun tijd zouden verdoen aan dingen die 3rd party clubs al jaren geleden en vaak veel beter (want die hoeven er geen DAW naast te ontwikkelen) maken.
En nu komen ze weer met zo iets als een compressor, weer net iets anders maar echt wel in de schaduw van tientallen betere gespecialiseerde bedrijven/eenlingen.
Net al toen de sampler en phase-4 en ... en ...
Van mij mag het hoor, zij zijn de baas en moeten doen wat ze leuk vinden.
Maar ik vind het gewoon onbegrijpelijk en vooral jammer. Het is ook niet slim, imho, pro-gebruikers willen dat getreuzel niet met hun primaire DAW.
Tis ook een olievlek want de dingen waar ze bij achter blijven worden door anderen ingevuld waar de gebruiker weer aan went en de cirkel is er weer.

Dat gezegd hebbende, het eerste wat ik opstart 's ochtends is Bitwig (+ template met vaste 3rd party tools op de tracks en master) :D
 
Ik werk tegenwoordig enkel nog in Bitwig omdat ik zonder noemenswaardige latency mijn modulaire synth kan opnemen (met gebruik van de interne clock).

Bij Ableton Live heb ik dit nooit goed gekregen. Er was altijd een variabele latency die synchroon opnemen onmogelijk maakte ( wat heel raar is want ze hebben een hele set cv tools en clocks). Urenlang fora afgezocht, zaken uitgeprobeerd, maar niets dat werkt. En bij Bitwig gaat het out of the box, dus het ligt niet aan mijn hardware.

Iemand die in Ableton Live een clocksignaal kan uitsturen en strak een modulair kan opnemen?
 
Laatst gewijzigd:
het gaat er om of je belangrijke audio- en midibewerkingen kan doen en dan is bijv zo'n Grid of dat er een sampler in zit wel belangrijk, dat zijn dingen die een verschil maken en bijv zo'n shape 4 is minder belangrijk want ik heb al genoeg plugins/softsynths, hoe is bijv het timestretchen op de goedkopere versies en ik las al dat er geen warping alternatief is.
Ik kan niet zeggen hoe het time stretchen is tegenover Live, want ik heb daar in Live nooit mee gewerkt, ook niet met warping.
The Grid is ook een device. Zo te zien is het enige verschil tussen producer en full version het ontbreken van devices, dat is een flinke opsomming. Zo iets moois als in dit filmpje kan je bijv. alleen in de full version maken:
 
Ik kan niet zeggen hoe het time stretchen is tegenover Live, want ik heb daar in Live nooit mee gewerkt, ook niet met warping.
The Grid is ook een device. Zo te zien is het enige verschil tussen producer en full version het ontbreken van devices, dat is een flinke opsomming. Zo iets moois als in dit filmpje kan je bijv. alleen in de full version maken:


goed filmpje! ik had de Modulator Out nog niet gezien..... wel leuk.. erg leuk...
 
das is precies het punt, kun je je voorstellen wat een team als de Bitwig Devs kan maken als ze niet hun tijd zouden verdoen aan dingen die 3rd party clubs al jaren geleden en vaak veel beter (want die hoeven er geen DAW naast te ontwikkelen) maken.
En nu komen ze weer met zo iets als een compressor, weer net iets anders maar echt wel in de schaduw van tientallen betere gespecialiseerde bedrijven/eenlingen.
Net al toen de sampler en phase-4 en ... en ...
Van mij mag het hoor, zij zijn de baas en moeten doen wat ze leuk vinden.
Maar ik vind het gewoon onbegrijpelijk en vooral jammer. Het is ook niet slim, imho, pro-gebruikers willen dat getreuzel niet met hun primaire DAW.
Tis ook een olievlek want de dingen waar ze bij achter blijven worden door anderen ingevuld waar de gebruiker weer aan went en de cirkel is er weer.

Dat gezegd hebbende, het eerste wat ik opstart 's ochtends is Bitwig (+ template met vaste 3rd party tools op de tracks en master) :D
Nou de sampler,synths en effecten moeten er gewoon in zitten en ze zijn naar mijn mening ook nog goed of goed genoeg, ik zeg alleen dat ik het ea niet gebruik.

De nieuwe compressor van hun is zelfs erg goed. Ik gebruik m gewoon niet omdat ik een dikke compressor heb staan en verder weinig compressie gebruik in vergelijking met wat men tegenwoordig allemaal doet.

De standaard Reverb en delay 2 & 4 gebruik ik bv wel weer, klinken gewoon goed en zijn makkelijk in gebruik. Ik ga het echt niet moeilijker maken dan nodig is.

Zo heb ik bv niets van fabfilter omdat ik het een gruwel van een user interface vind bij al hun plugins, dat het goed klinkt boeit me dan niet meer 😁



Ik ben het dus zeker niet met je eens dat ze hier geen tijd in moeten steken. Een kaal DAW zonder ook maar wat erin zou ook geen lang leven beschoren zijn.
 
Laatst gewijzigd:
Back
Top