Kurzweil is niet zo moeilijk.Heeft eigenlijk een soort modulaire opbouw.In het kort en simpel gezegd,je begint in een algoritme page waar je begint te configureren hoe het signaal door een set dSP's gaat en die het geluid gaat vormgeven.Je selecteert een golfvorm(keymap)waar je beschikt over een paar honderden golvormen,dit is één layerpage met één oscillator die je door een set blokken stuurt(blok kan m'n selecteren om iets te wijzegen bv toonhoogte of je toonhoogte wilt moduleren met een lfo,er zijn tonnen modulatiebronnen).Die reeks blokken noemt m'n een algoritme.Zo heb je een groot aantal van.Moeilijkheid is welke algoritme je gaat kiezen om een bepaalde klank te maken.In die blokken heb je filters,envelopes enz.
Ik heb ook de Kurzweil K2700 synth en ben er heel erg content mee. De KB3 emulatie valt me nog wel wat tegen t.o.v. Hammond/Nord maar de rest van de sounds Acoustic/Electric pianos, Synth (d.m.v. zeer uitgebreide maar complexe algoritmes) en met name Orchestrals/String is gewoon geweldig. Een aanrader als toevoeging voor E-piano samples/sounds is de Vintage Keyboard Collection van Purgatory Creek (Forte samples die ook werken bij de K2700). Het is de ultieme classic (pop/rock/soul) sound synth.
Waar zitten die goede sounds dan in??
I.m.o. in 32 lagen sound layering die heel veel mogelijkheden geeft tot het toevoegen van bijv. string resonance layers, het layeren van samples die op verschillende aanslagen reageren (ppp-FFF), complexe velocity modulaties en zeer uitgebreide envelopes, lfo modulaties en uiteindelijk de vele uitgebreide en smaakvolle effectketens. De feel vanuit de toetsen zelf is fenomenaal qua nuancering. Dat de sounds zo goed zijn, komt doordat ze zijn ontwikkeld door zeer ervaren Kurzweil sound designers die helemaal begrijpen hoe deze complexe synthesizer met allerlei bouwstenen werkt en praktisch bruikbare presets gemaakt hebben die aanspreken bij de muzikant. Ook heb ik ervaren dat het zoeken van een passende sound voor de band erg makkelijk gaat omdat de basissounds meestal meteen goed in de mix liggen.
Dan hebben we het nog niet eens gehad over Multi mode waar je weer 16 van deze 32 layered programma's kunt verdelen in 16 zones/splits over het keyboard (allemaal met hun eigen effect routing). Vrijwel alles is instelbaar. En dat is meteen de achilleshiel van de Kurz: de complexiteit waardoor het maken van eigen sounds een stijle leercurve heeft. En dat allemaal via menus...
Dat gezegd hebbende, de VAST technologie is al in de '80 jaren ontwikkeld en heeft sindsdien (te) weinig user interactie vernieuwing gekend. De betere A/E pianos van de K2700 t.o.v. PC3/4 zijn het gevolg van een een grotere GByte pianosample library. Ook een Kurzweil PC3 klinkt goed maar die mist dan de 'zware' piano sample libraries en de FM synth engine. Ze lijken daarmee wel wat op Clavia die ook bij iedere Nord een iets groter geheugen aanbiedt zodat er extra of grotere samples kunnen worden ingeladen. Alleen kun je de Clavia maar beperkt editen.
Dus als de Kurzweil engineers eens van hun luie stoel zouden komen en een betere user interactie zouden bieden voor de sound-designers onder ons (lees dedicated knoppen/sliders voor lfos, envelopes, filters, amps, vcos, effects) en voor live gebruik leesbare displaytjes onder de controllers zouden plaatsen, dan zou het product i.m.o. vele malen beter scoren dan wat het nu doet. Ze hoeven dus alleen maar een beetje de bediening van een Nord Stage na te apen en dan gaat de gemiddelde muzikant snel begrijpen dat er allemaal eigenlijk nog veel meer mogelijk is op sound design gebied met een Kurzweil die notabene stamt uit de eighties...
Maar ja, de ultieme doordachtheid van het apparaat komt doordat het oorspronkelijk ontworpen door Ray Kurzweil (op muzikaal advies van Stevie Wonder) die o.a. tientallen prijzen, elf eredoctoraten en eerbetuigingen van drie Amerikaanse presidenten heeft gekregen (disclaimer: dat was voor de periode Trump ;-)
my 2cts