Gloomy - Breathe & Connect

e-Gloomy-nations

Gepokt en gemazeld
Lid sinds
12 april 2006
Berichten
12.260
Locatie
België


Verschillende spirituele en religieuze tradities gebruiken ademhalingstechnieken als een middel om dieper bewustzijn te bereiken en mogelijk contact te maken met spirituele dimensies. Hieronder staan enkele belangrijke tradities waarin ademhaling een centraal onderdeel is van spirituele beoefening en soms wordt gebruikt om contact te maken met het spirituele rijk of het zogenaamde hiernamaals.

1. Hindoeïsme en Yoga (Pranayama)

Pranayama is een oude ademhalingstechniek binnen de yogatraditie van het hindoeïsme. Het woord "prana" betekent levensenergie, en "yama" betekent controle. Pranayama wordt gebruikt om de vitale energie in het lichaam te beheersen en te sturen.
Door gecontroleerde ademhaling proberen beoefenaars hun bewustzijn te verhogen en hun geest te zuiveren. Dit kan hen dichter bij spirituele verlichting brengen, wat soms wordt ervaren als een diep contact met goddelijke of spirituele dimensies.

2. Boeddhisme (Anapanasati en Vipassana)

Anapanasati is een boeddhistische meditatiepraktijk die zich volledig richt op het bewustzijn van de ademhaling. Het doel is om de geest te kalmeren en tot diep inzicht te komen in de aard van de realiteit.

Vipassana is een andere boeddhistische techniek die begint met het observeren van de ademhaling. Dit kan leiden tot diepe introspectie en een bewustzijn van de onderlinge verbondenheid van alle dingen, wat soms wordt gezien als een spirituele verbinding met iets groters dan het zelf.

3. Taoïsme (Qigong en Neigong)

In het Taoïsme zijn ademhalingsoefeningen zoals Qigong en Neigong essentieel voor het cultiveren van levensenergie (Qi) in het lichaam.
Door het reguleren van de ademhaling kunnen beoefenaars hun Qi beheersen en hun geest openen voor spirituele werelden, wat wordt gezien als een manier om in contact te komen met de natuurlijke energieën van het universum en de spirituele dimensies.

4. Sjamanisme

In verschillende sjamanistische tradities, van inheemse culturen in Noord- en Zuid-Amerika tot Siberië, wordt ademhaling gebruikt als een middel om in trance te raken. Trance wordt beschouwd als een staat waarin de sjamaan contact kan maken met de geestenwereld of het hiernamaals.
Sjamanen gebruiken vaak ademhalingstechnieken in combinatie met rituelen, zang of drummen om hun bewustzijn te veranderen en spirituele reizen te maken, waarbij ze communiceren met geesten of gidsen.

5. Sufisme (Dhikr en Sufi Ademhalingstechnieken)

Sufisme, de mystieke tak van de islam, maakt gebruik van ademhaling in combinatie met Dhikr (het herhalen van heilige woorden of gebeden) om dichter bij God te komen. De ritmische herhaling van Dhikr, in combinatie met bewuste ademhaling, wordt gezien als een manier om in een diepe spirituele staat te komen.

Sommige Sufi-praktijken, zoals die van de Mevlevi (de draaiende derwisjen), gebruiken ademhaling om in een tranceachtige staat te komen, wat hen dichter bij God brengt en soms wordt gezien als een manier om spirituele boodschappen of openbaringen te ontvangen.

6. Kabbala (Joodse Mystiek)

In de Kabbala, een mystieke traditie binnen het jodendom, wordt ademhaling soms gebruikt in combinatie met meditatie en gebed om contact te maken met hogere bewustzijnslagen of met God.
Hoewel het niet zo uitgebreid als in andere tradities is, spelen ademhaling en focus een rol in het versterken van spirituele inzichten en het openen van de geest voor goddelijke kennis.

7. Christelijke Mystiek

In de christelijke mystieke tradities, vooral in het oosters-orthodoxe christendom, zijn er ademhalingsgebeden zoals het Jezusgebed. Dit wordt vaak in stilte of met bewuste ademhaling gereciteerd om een staat van innerlijke vrede te bereiken en dichter bij God te komen.
Het bewust reguleren van de ademhaling en het herhalen van gebeden wordt gezien als een manier om de geest te kalmeren en contact te maken met het goddelijke.

8. Nieuwe Spirituele Stromingen

In moderne spirituele stromingen, zoals het New Age-denken, wordt ademhaling vaak gepromoot als een manier om spirituele dimensies te verkennen en contact te maken met gidsen, geesten, of zelfs het hiernamaals.
Technieken zoals holotropische ademhaling, ontwikkeld door Stanislav Grof, worden gebruikt om veranderde bewustzijnstoestanden te bereiken. Sommige mensen geloven dat deze toestanden hen in staat stellen om spirituele ervaringen te hebben, waaronder contact met overleden geliefden of spirituele gidsen.

9. Indigenous Breath Practices

Verschillende inheemse culturen over de hele wereld gebruiken ademhalingstechnieken als onderdeel van hun spirituele rituelen. Vaak wordt ademhaling gebruikt om de sjamaan of spirituele leider te helpen zich voor te bereiden op een spirituele reis of om de gemeenschap te helpen zich te verbinden met de voorouders en geesten.

Conclusie

Ademhalingstechnieken spelen in veel spirituele tradities een centrale rol in het bereiken van dieper bewustzijn, innerlijke rust en, in sommige gevallen, het contact maken met spirituele werelden of entiteiten. Hoewel de manier waarop ademhaling wordt gebruikt, varieert, is het onderliggende idee dat het beheersen van je ademhaling helpt om de geest te kalmeren en je open te stellen voor spirituele ervaringen die je in je normale staat van bewustzijn misschien niet zou kunnen bereiken.

Ben benieuwd, thanks alvast :)
 
Back
Top