MKI & ERICA SYNTHS – EDU LABOR (prototyping)

Screenshot 2024-06-19 at 18.41.30.png


Ik kwam dit nieuwe product tegen van een reeks die vast bekend is van Erica synths en consorten.
Persoonlijk ben ik steeds meer met de electronische kant van geluid en synthese bezig en de Soma Utilities heeft me geinspireerd.
Zo ben ik ook de Elenco XK-700 tegengekomen:
Screenshot 2024-06-19 at 18.45.04.png

Maar terugkomend op de MKI &Erica S. EDU Labour. Dit ziet er wel erg mooi uit voor de beginner zoals ik.
Ik weet inmiddels dat we leden hebben die dit in 10 minuten zelf opzetten of al een heel lab hebben haha.
Maar voor rommelaars zoals ik durf ik dit wel aan en ben enthousiast en wellicht ook iets voor andere leden.

Functies:
Een ingebouwde dubbele voeding die Eurorack-compatibele spanningen produceert, met ingebouwde overstroombeveiliging voor veilig experimenteren.
Een modulair interfacegedeelte met 16 sleuven voor potentiometers, aansluitingen en schakelaars een puls/driehoek/sinus oscillator (audio & LFO bereik) Een multi-mode envelopgenerator die wordt bestuurd door een premium drukknop een gebufferde variabele stuurspanningsbron een uitgangsversterker met variabele versterking een speciale hoofdtelefoonuitgang en een lijnuitgang voor het opnemen, verwerken en analyseren van het signaal een uitbreidingssleuf voor het installeren van gespecialiseerde prototyping-tools een beschermend deksel om een breadboard mee af te dekken.

Meer info:

 
Hij zit in elkaar en heb vandaag de eerste schakeling gemaakt. Een passieve lowpass filter! Whoop whoop 😂.

Al die moeite om een weerstand met een condensator te verbinden haha. Snel door naar de leukere dingen.
 
Het breadboard zelf is zo te zien een standaardmodel, dus als die ooit versleten is kan je die eenvoudig uitwisselen. Handig.

Nu rap twee diodes grijpen en een passieve distortion maken! :D
 
  • Duimpje
Duimpjes: JSA
Is het dan ook mogelijk zelf zo'n module te maken door eenvoudig een (stukje) breadboard op een blind Eurorack panel te schroeven?
 
Als je Eurorack case al een voeding heeft: ja! Je maakt het zo gek als je zelf wilt. Ik zou bv zeker input en output jacks al voorzien.
 
Voor passieve circuits hoef je dan toch zelfs geen voeding aan te sluiten?
 
Ja, maar dat is een enorme beperking. Als je alle moeite doet om zelf zoiets te maken, dan het in één keer goed doen, denk ik.
 
Voor passieve circuits hoef je dan toch zelfs geen voeding aan te sluiten?
Klopt, maar zoals Disharmonic zegt beperkt je jezelf dan enorm en als je toch al Eurorack voeding in je case hebt, is het maar kwestie van een paar draadjes naar de voedingslijnen van je breadboard(s) te trekken of naar (duidelijk gelabelde :)) jacks op je frontje.
 
Probleem is dat er dan een andere actieve module moet vervallen. De voeding is in mijn huidige opzet al maximaal belast. En ik wil geen risico's nemen door extra aansluitpunten voor de voeding te creëren. Er is ook nog maar 14HP over voor een "breadboard module".
 
Als het lastig is om de voeding te gebruiken, met 9V batterijtjes kun je gemakkelijk +/-18V maken en met een 7812 en 7912 vervolgens de gewenste +/-12V. Voor schakelingen die niet heel veel stroom trekken is dat een alternatief.
 
Je voeding overbelasten moet je inderdaad niet doen.

Er zijn heel goedkope breadboard voedingen te koop, maar die zijn meestal enkel een positieve spanning en GND. In deze toepassing is het handiger om Eurorack spanningen beschikbaar te hebben. Dat zou in jouw geval een tweede voeding...of case :) betekenen.

Je kan natuurlijk ook met een passieve uitvoering beginnen en later verder kijken. Passief kan je ook wel wat maken, maar toch beperkt.
 
@MstrFX Ik had vroeger een gigantische Formant (strikt genomen geen Eurorack maar wel Eurorack compatibel qua signalen en voeding) met daarbij Doepfer modules. Omdat mijn modular vierstemmig polyfoon was (via een Roland 100M 184 polyfoon CV keyboard) had ik er Doepfer quad modules bij zoals de quad ADSR. Zo kwam ik iets sneller aan 4 volledige stemmen. We hebben het dan over 3 VCO's per stem, 2 ADSR's... Ik ben ondertussen al heel wat jaren weg van modular, behalve de MS20 dan. Ik zit nu namelijk in een veel kleinere hobbykamer. Ik heb hier nog een foto van een groot deel van mijn modular gevonden ten tijde van een verhuis (de Doepfers staan er hier niet op, er ontbreekt hier ook 1 Formant klavier maar je ziet wel het andere Formant klavier en de 184):

IMG-3447.jpg

Ik ben zelf niet verder in het "rabbit hole" van de moderne meer complexe Eurorack producten gegaan.
 
Als ik kijk naar jouw case, lijkt me dat je dit er buiten wil houden, zodat het breadboard mooi vlak, horizontaal ligt.

Misschien - aangezien mijn plank met schroeven opzet mislukt is en breadboard volgens velen de aangewezen weg is om iets uit te proberen overweeg ik het breadboard een tweede kans te geven...
 
Ik heb inmiddels wat schakelingen gebouwd en wil wat wat definitiefs gaan maken en solderen.

Vraag mij alleen het volgende af: kun je zo de voeding pakken van de eurorack voeding bus. Of moet daar nog iets mee gedaan worden voordat je het in je nieuw te maken module gebruikt?

Ik ben een beetje een noob met electronica ontwikkeling maar ergens staat min iets bij van ontstorings circuits of iets dergelijks.

Of zit dit alleen in de voedingsmodule zelf?
 
Ik heb zelf laatst, een passieve bak gemaakt. Maw. De hoeveelheid ampere liet het toe om gewoon de vier punten door te solderen. Zie foto. Ps correct me if i am wrong.

Edit, het begint doorgaans met 12/13/15v center positive input en dat wordt dan via een eurorack power module omgezet naar de -12/12v/5v/gnd

image.jpg
image.jpg
 
Laatst gewijzigd:
Bedankt maar het gaat mij specifiek om wat gebruikelijk is voor eurorack modules
 
De voltages hierboven zijn gebruikelijk maar er zijn uitzonderingen dus kijk per module of je eigen ontwerp.

Lees anders wat over doepfer (de basis) uitzonderingen Cwejman, Waldorf kb37 (uit m’n hoofd)

En hier een voorbeeld van een module die ik heb, waar je achterop instellingen kunt wijzigen.. m.a.w. ik zou beginnen met meest standaard en dat is. 12/-12/5/gnd.


The SED "Rides in the Storm" module features a jumper on the back that allows you to choose the VCA (Voltage-Controlled Amplifier) input voltage. According to the search results, the jumper options are:

5V
7.5V
* 10V

This jumper setting determines the sensitivity of the VCA to the control voltage, allowing you to tailor the module's behavior to your specific needs”
 
Laatst gewijzigd:
Een aardig forum lid heeft mij gewezen op een goed boek hierover. Daar ga ik eens induiken 😁
 
Mag ik weten welk boek? Als je het hier deelt leer ik ook bij :)
 
Back
Top