Brom in studio

Jeroen

Jazzy lid
Lid sinds
24 april 2002
Berichten
1.607
Locatie
Maarssen
Guys,

Ik heb een brom probleem in mijn studio. Als ik mijn Rhodes in een bepaalde hoek zet, krijg ik brom door het signaal. Mijn Rhodes is deels afgeschermd van binnen, en ik tak het signaal aan de harp af. Ik heb al van alles geprobeerd:
- andere electrische apparaten uit de buurt
- Audio via DI box met ground lift

Maar de brom gaat niet weg.

Bestaat er niet een notch filter (hardware) die op 50hz alles uitfiltert?
 
Met dit probleem ben ik nu al weken (maanden eerder) bezig. Ik krijg van iedereen te horen dat het een aarding probleem is (ben vele muziekhandelaren afgegaan, electronicazaken, en electrospecialisten). Verhuizen zou mijn optie zijn. Ik heb zelfs 120 euro uitgegeven aan een bepaalde filter speciaal voor dat probleem maar het heeft niets uitgehaald. Gelukkig wel mijn geld teruggekregen.


Sinds verhuizen nog niet direct een optie is en ik dat gebrom kotsbeu ben, blijf ik deze thread met plezier volgen!

Mirko
 
Heb je ook een laptop aangesloten? Daar is op het forum al vaker over gepost.

Uitsluiten of het al dan niet een aardprobleem is, kan simpelweg door de randaarde tijdelijk af te plakken of vanaf een stekkerdoos zonder randaarde te voeden.
Wisselen van stopcontact schijnt ook nog wel eens te helpen....
 
Geen laptop, computer staat uit. Een Rhodes is passief en heeft geen aarde.
 
Geen laptop, computer staat uit. Een Rhodes is passief en heeft geen aarde.
.
oops.... :o: .. ok...

Het lijkt dus een EMC probleem te zijn, oftwel electromagnetische velden die inkoppelen in de Rhodes of in je externe versterker.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetische_compatibiliteit#Maatregelen_om_elektromagnetische_storing_te_verminderen

Omdat de problemen ontstaan, zodra de Rhodes in een bepaalde hoek staat, heeft dat toch weg van straling. Zoek de stoorbron bv door verdachte appraten zoals mobiele telefoon, tv, radio 1 voor 1 uit te schakelen. Zit de hoek toevallig vlakbij de buren?

Mocht het via de voedingslijn op de versterker binnenkomen, kun je misschien een netfilter toepassen, maar die moeten wel geschikt zijn voor het frequentie gebied waar het probleem zit.

Hoop je hiermee op weg te helpen, just my 50 cents.
 
Mocht het via de voedingslijn op de versterker binnenkomen, kun je misschien een netfilter toepassen, maar die moeten wel geschikt zijn voor het frequentie gebied waar het probleem zit.

Ik heb zelfs 120 euro uitgegeven aan een bepaalde filter speciaal voor dat probleem maar het heeft niets uitgehaald.


Dat blijkt dus idd lastig om zonder metingen toe te passen.
Als een bepaalde filter niet de probleemfrequenties wegfilterd, maar enkel filtert in een ander frequentiegebied, schiet je daar dus geen meter mee op.
 
Met dit probleem ben ik nu al weken (maanden eerder) bezig. Ik krijg van iedereen te horen dat het een aarding probleem is (ben vele muziekhandelaren afgegaan, electronicazaken, en electrospecialisten).

Veel brom-problemen worden veroorzaakt door een aardlus. Al eens geprobeerd alles op 1 stopcontact te steken ?
 
Ik heb al geprobeerd alle apparaten eromheen uit te zetten maar dat maakt niets uit. De Rhodes staat een meter of 8 van de buren vandaan. Kan je dan nog steeds EMC hebben?
 
Geen laptop, computer staat uit. Een Rhodes is passief en heeft geen aarde.
???
Waarvoor heeft die Rhodes dan eigenlijk stroom nodig (of wat zie ik hier fout) ?
Heeft die het ook buiten de studio op een andere versterker ?
50 Hz brom, dan is het n.m.i. een slechte/zwakke voeding (versleten condensators, maar... passief ?).
 
Een Rhodes heeft geen stroom nodig (tenminste, de Stage versie niet, de Suitcase wel, daar zit een versterker in). De brom is inderdaad 50hz, maar in de Rhodes zit geen voeding, ook geen electronica componenten anders dan de spoeltjes die de trillingen omzetten in geluid.

Ik begin haast te vermoeden dat er iets in de muren zit. Op andere plaatsen in mijn studio heb ik op mijn andere Rhodes geen brom. Bestaat er een notch filter dat die brom er uit kan filteren?
 
waarom zet je je rhodes niet gewoon op een plek waar hij niet bromt?

een notchfilter kan je er wel tissenzetten, maar dan ben je dus ook minstens een halve oktaaf van de rhodes kwijt....

:koffie:
 
plak er eens alluminium folie tegenaan of wikkel het er omheen (tijdelijk natuurlijk), wellicht merk je dan of het radio storing of een andere straling is.
 
als je hem bij een ander friend neerzet heeft hij ook brom of is het dan weg (of op straat proberen)
 
Ik heb al geprobeerd alle apparaten eromheen uit te zetten maar dat maakt niets uit. De Rhodes staat een meter of 8 van de buren vandaan. Kan je dan nog steeds EMC hebben?

Ik kon vroeger altijd op mijn gitaarversterker meeluisteren naar de slijptol van een "buurman" bijna 100 meter verderop. Dat kan dus zeker. Misschien toch eens bij de buren kijken wat ze daar hebben staan? Misschien hebben ze zonnepanelen of een goedkope/kapotte dimmer ofzoiets.

En het handigst zou natuurlijk zijn als je iemand kent met een EMF-/trifield-meter. Misschien kun je met een draagbaar AM radiotje de bron wel achterhalen (dat is een gok, ik heb geen idee;-)). En als je een elektrische gitaar hebt liggen, kun je die misschien gebruiken. Is wat handzamer dan zo'n Rhodes;-)
 
Back
Top